Maat: pak nu mededingingswet aan

De politiek moet zo snel mogelijk verandering brengen in het ‘hele ouderwetse’ mededingingsbeleid. Die dringende oproep heeft LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat neergelegd in de Tweede Kamer.

Maat%3A+pak+nu+mededingingswet+aan
© LTO Nederland

Maat sprak vanmiddag tijdens een parlementaire hoorzitting over voedsel en voedselprijzen. Hij hield de Kamerleden voor dat het mededingingsbeleid in Europa nog steeds alleen gericht is op de laagste prijs. Voor aspecten als verduurzaming en de toenemende macht van supermarkten is geen plaats.

De LTO-voorzitter verweet de politici dat ze geen concrete actie ondernemen om daar verandering in te brengen. 'Iedereen discussieert er over, maar ik zie geen voorstellen om de mededingingswetgeving te wijzigen.' Hij voegde er aan toe dat een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zónder aangepaste mededingingsregels maar 'half werk' is.

Kernpunten

Het gaat volgens Maat om twee kernpunten. 'Wie kosten maakt voor duurzamer en schoner produceren, moet die daadwerkelijk terug kunnen krijgen. En als boeren en tuinders hun krachten willen bundelen, moet het antwoord op voorhand ‘ja’ zijn zolang hun structuren kleiner blijven dan die van de supermarkten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer