Mededinging hoofdpunt in voedseldebat

Het doorgeven van kosten van duurzame investeringen wordt bemoeilijkt door de mededingingsregels. Dat bleek tijdens een hoorzitting over voedselprijzen in de Tweede Kamer.

Mededinging+hoofdpunt+in+voedseldebat
©

De mededingingsregels kennen gebreken en zijn te veel gericht op de consument, zo vertelden diverse deskundigen en belangenorganisaties aan de toehorende politici.

Vooral boerenbelangenorganisaties LTO, NMV en NVV vinden dat de boeren te weinig perspectief hebben om extra kosten door te geven in de keten. En dat terwijl de rentabiliteit op veel bedrijven al zo laag is, stelden de boerenvoormannen.

Ombudsman

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer geeft aan ook de mededingregels te willen aanpassen ten gunste van de ondernemers.

CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts wil zelfs een nationale ombudsman aanstellen die misstanden in de keten actief opspoort en aanpakt.

Marktaandeel

Volgens Michele van der Stichele van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) is het geen goede zaak dat supermarkten soms een marktaandeel hebben van meer dan 30 procent van de nationale markt.

'Daardoor kunnen supermarkten steeds meer eisen stellen aan de productie, levertijden en prijzen. Zij misbruiken hun inkoopmacht om de prijzen te drukken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer