EP%3A+ruimere+overgang+toeslagen
© Nieuwe Oogst

EP: ruimere overgang toeslagen

De inkomensdalingen voor Nederlandse boeren in het Europees Landbouwbeleid (GLB) na 2014 zullen minder ingrijpend worden dan eerder is voorgesteld. Dat stelt het Europees Parlement (EP).

Het Europees Parlement bepaalde vandaag voor een belangrijk deel haar standpunt over het GLB. De Europarlementariërs stellen dat de aangekondigde verlaging van bedrijfstoeslagen voor enkele groepen ondernemers (aardappelzetmeeltelerts, kalverhouders en intensieve melkveehouders) geleidelijk kan verlopen en over meerdere jaren worden uitgesmeerd.

Vergroening

Ook de vergroening moet een stuk flexibeler, vertelt de Nederlandse Europarlementariër Esther de Lange. 'In plaats van verplichte maatregelen (permanent grasland, gewasdiversificatie en 7% ecologisch beheer) komen er andere wegen voor de gewenste vergroening en duurzaamheid.'

'Met projecten als Duurzame Zuivelketen, Kringloopwijzer en Duurzaamheidscertificaat akkerbouw moet in de toekomst aan de Brusselse eisen kunnen worden voldaan.'

Eerste stap gezet

LTO-voorzitter Albert Jan Maat is tevreden met de opstelling van het parlement en de inzet om de voorstellen op enkele fundamentele onderdelen bij te buigen. “De eerste stap is gezet om de scherpe kanten er af te halen”, aldus Maat.

Het EP moet nu samen met de Europese landbouwministers en de Europese Commissie het definitieve GLB gaan bepalen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 15°
  20 %
 • Dinsdag
  30° / 16°
  30 %
Meer weer