PvdA%3A+landbouwlobby+is+geslaagd
© nvt

PvdA: landbouwlobby is geslaagd

De PvdA lijkt te accepteren dat er in Europa geen meerderheid is voor korting van het landbouwbudget. De landbouwlobby ‘heeft haar schaapjes op het droge’, stelt Kamerlid Michiel Servaes vast.

Hij zei dat vandaag in een Kamerdebat over de komende Europese top. Daar staat de meerjarenbegroting van de EU weer op de agenda.

Servaes betreurt het wel dat er waarschijnlijk niet gekort gaat worden op landbouw. Volgens hem leidt dat er toe dat ‘de zaken die echt groei en banen opleveren achter de horizon van 2020 dreigen te verdwijnen.’

Verschuiving

In het Kamerdebat pleitte de PvdA voor een verschuiving van directe inkomenssteun naar innovatie, onderzoek en vergroening binnen de landbouwsector. Servaes stelde voor om een percentage vast te stellen waar tot 2020 naar gestreefd zou moeten worden.

Hij opperde ook om in 2017 een evaluatie in te lassen 'waarin we nog eens goed kijken naar Europese prioriteiten en naar de doelmatigheid van de uitgaven.' Volgens het Kamerlid verandert de wereld in hoog tempo. 'Dan is het vreemd als wij ons nu voor zeven jaar helemaal vastleggen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer