Kamp: Europese aanpak duurzame energie

Het is hoog tijd voor een gezamenlijke Europese aanpak voor duurzame energie. Dat zei minister Kamp van Economische Zaken (EZ) vandaag op een energieseminar in Berlijn.

Kamp%3A+Europese+aanpak+duurzame+energie
© Jos van Leeuwen

'Het is logisch dat elk land zich wil verzekeren van voldoende en schone energie. Maar we moeten in Europa wel samen zoeken naar de beste manier om daar voor te zorgen,' aldus de bewindsman. 'Doen we het allemaal op ons eigen houtje, dan knippen we de interne markt op in stukjes en is de consument uiteindelijk duurder uit.'

Sterk verweven

De energiemarkten van Nederland, Duitsland en omringende landen zijn sterk verweven. Tegelijkertijd hebben deze landen allemaal verschillende manieren om het opwekken van duurzame energie te stimuleren.

Gevolg is dat bedrijven daar investeren waar ze de meeste subsidie kunnen krijgen, en niet daar waar de zon het felst schijnt of de wind het hardst waait.

10 miljard euro

Volgens de Europese Commissie kan jaarlijks 10 miljard euro aan subsidies worden bespaard met een gezamenlijke Europese markt voor duurzame energie.

De productie van duurzame energie verplaatst zich dan vanzelf naar de landen waar dat het meest efficiënt is. Zo is zonne-energie in Zuid-Europa twee keer zo efficiënt als in Duitsland en Nederland.

Wind

In Ierland is wind op land door de harde wind een derde tot de helft goedkoper dan in Nederland en Duitsland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer