Kamp: gedragscode agrofoodsector

EZ-minister Henk Kamp wil een rondetafelgesprek organiseren met de agrofoodsector. Inzet is om de deelnemers te binden aan een Europese of nationale gedragscode eerlijke handelspraktijken.

Kamp%3A+gedragscode+agrofoodsector
© Jos van Leeuwen

Elk bedrijf, leverancier of afnemer, groot of klein, moet ervan kunnen uitgaan dat eenmaal gemaakte afspraken worden nagekomen, laat Kamp weten. De bewindsman wil dat bedrijven met elkaar afspreken oneerlijke handelspraktijken te bestrijden via zelfregulering.

Het ministerie van EZ wil bemiddelen en faciliteert daarom de totstandkoming van een gedragscode eerlijke handelspraktijken tussen afnemers en leveranciers. Daarbij hoort ook een snelle en laagdrempelige vorm van geschilbeslechting.

Proef

Kamp wil in de tweede helft van 2013 een proefproject starten, waarin leveranciers en afnemers werken volgens een gedragscode. Als dat bevalt, kan dat project worden uitgebreid.

Kamp ziet vooralsnog geen aanleiding om de mededingingregels aan te passen.

Wettelijke regels

Op Europees niveau zijn besprekingen over een vrijwillige gedragscode mislukt. In december wordt daar een nieuwe poging gedaan.

EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos heeft aangegeven over te willen gaan op wettelijke regels als een gedragscode op vrijwillige basis niet lukt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer