LTO+Noord%3A+fonds+voor+aardschokken
© Nieuwe Oogst

LTO Noord: fonds voor aardschokken

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet met een 'aardbevingsfonds' komen. Hiervoor pleit LTO Noord Groningen-voorzitter Hilbrand Sinnema. 'Er is substantieel meer geld nodig dan de NAM heeft toegezegd.'

Als er zich echt een calamiteit voordoet, dan is de 100 miljoen euro die de NAM reserveert een druppel op de gloeiende plaat, stelt Sinnema.

Het gaat dan niet alleen aan schade aan huizen en gebouwen, maar ook de infrastructuur krijgt een klap, zegt de LTO-voorman. 'Het drainagesysteem van boeren in het land lijdt dan ook veel schade. Daar verkijkt de NAM zich op.'

Bodemdalingsfonds

Sinnema pleit voor een fonds voor aardschokken, vergelijkbaar met het bodemdalingsfonds van de NAM. 'De NAM zou hier jaarlijks geld in kunnen storten. Ik denk dan niet aan een totaalbedrag van 100 miljoen euro, maar aan een nulletje extra.'

De LTO Noord-bestuurder wil op korte termijn met de provincie en de NAM om tafel. 'Dat ga ik versneld regelen. De aandacht ebt straks weer weg. Maar er moet een club mensen zijn die de belangen goed behartigt.'

Sinnema was gisteravond aanwezig op de bijeenkomst over de gaswinning in Loppersum, georganiseerd door gemeente, de NAM en het ministerie van Economische Zaken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer