Garnalencocktail heeft ook gevoel

Mensen die dierenwelzijn belangrijk vinden moeten mogelijk ook vragen bij de garnalencocktail gaan stellen. Onderzoekers van de universiteit van Belfast hebben nieuwe aanwijzingen gevonden dat ook schaaldieren pijn ervaren. Dat meldt Wikimedia.

Onderzoekers van de universiteit van Belfast voerden een aantal experimenten uit met strandkrabben. De onderzoekers wilden vaststellen of de reactie op een elektrische schok meer is dan een simpele reflex.

In het eerste experiment kregen krabben de gelegenheid om vanuit een verlichte ruimte een donkere schuilplaats te zoeken. Na hun keuze kreeg de helft van de krabben een kleine elektrische schok. Hierdoor vluchtten ze uit hun schuilplaats.

Herhaling

Vervolgens werd de hele groep opnieuw in het licht geplaatst en kregen ze opnieuw de gelegenheid een schuilplaats te zoeken. Vrijwel alle krabben, met of zonder schokervaring kozen dezelfde schuilplaats als in het eerste experiment. Krabben die eerder waren blootgesteld aan een elektrische schok en weer voor dezelfde schuilplaats hadden gekozen ontvingen nu opnieuw een schok.

Bij het derde experiment bleek dat deze krabben nu de eerste voorkeursschuilplaats vermeden. Volgens de onderzoekers duidt dit snelle leren om schuilplaatsen te vermijden dat krabben pijn kunnen ervaren en dat er meer aan de hand is dan slechts een reflexreactie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer