LTO: Varkens in Nood vliegt uit de bocht

Stichting Varkens in Nood en Stichting Dier&Recht vliegen met hun rapport over het niet naleven van de regels voor dierenwelzijn door ‘bijna alle Nederlandse veehouders’ uit de bocht. Dat stelt portefeuillehouder Diergezondheid Toon van Hoof van LTO.

LTO%3A+Varkens+in+Nood+vliegt+uit+de+bocht
© Nieuwe Oogst

De opstellers van het rapport hebben ‘tientallen wetenschappelijke rapporten’ bestudeerd en trekken daaruit de conclusie dat ‘ruim een half miljard dieren’ in de Nederlandse veehouderij slachtoffer zijn van wetsovertredingen. Volgens de opstellers gaat het jaarlijks om 1 tot 2,5 miljard overtredingen. ‘Dus per dier is er sprake van meerdere overtredingen. Cijfers die er niet om liegen. Maar of ze in de juiste context staan, waag ik te betwijfelen’, aldus Van Hoof.

NVWA

Volgens Varkens in Nood en Dier&Recht zijn de overtredingen bekend bij de overheid, maar die doet er niets aan. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zou te weinig controleren vanwege onderbezetting.

De dierenorganisaties stellen dat maar 7% van de veehouderijbedrijven jaarlijks door de NVWA wordt gecontroleerd. ‘Dit cijfer zou op zich best kunnen kloppen, maar dan hebben we het vooral over bedrijven waar éérder een overtreding is geconstateerd. De NVWA houdt dan de vinger aan de pols. Dat plaatst dat cijfer van 7% wel in een heel ander daglicht’, meent de portefeuillehouder.

Stevige uitspraken

Verder beweren de stichtingen dat 95% tot 100% van de veehouders één of meerdere wetten overtreedt. ‘Dat zijn stevige uitspraken, die ik nooit voor mijn rekening zou nemen. Hier schieten de beiden stichtingen echt uit de bocht. Een studie die deze bewering onderbouwt, heb ik nooit gezien. Dit soort conclusies trekken is erg makkelijk en vooral tendentieus.’

Dierenartsen

Van Hoof erkent dat ook in de veehouderij wel eens overtredingen van de welzijnsregels voorkomen, maar zegt dat dierenartsen een cruciale rol hebben in de kwaliteitssystemen. ‘Mij maak je niet wijs dat dierenartsen overtredingen van regels niet zien en ook niet zouden melden.’

Veel gedaan

Waar de stichtingen volgens hem ook aan voorbij gaan is dat er de laatste jaren veel gedaan is: de legbatterij is verdwenen, de stallen zijn beter geworden, in de fokkerij worden andere lijnen uitgezet, huisvestingsnormen zijn verbeterd, etc. ‘We zijn ook continu in gesprek met Dierenbescherming en met regelmaat ook met Wakker Dier juist om ons scherp te houden.’

Voorop

De veehouderij loopt in Nederland voorop en zoekt steeds naar het evenwicht tussen maatschappelijke wensen en realisme vanuit het ondernemerschap. ‘Die boodschap vertellen ze niet’, aldus Van Hoof in zijn reactie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer