'Vee- en vleessector moeten af van bulk'

De Nederlandse vee- en vleessector moet omschakelen van goedkope bulkproductie voor de wereldmarkt naar merkproductie met méér dierenwelzijn voor de Europese markt.

%27Vee%2D+en+vleessector+moeten+af+van+bulk%27
© Marcel Bekken

Dat stelt de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) in het rapport ‘Winstgevend Welzijn’. De RDA constateert dat er sinds het rapport Wijffels ‘Toekomst voor de Veehouderij’, in 2001, nog weinig structurele vooruitgang is geboekt.

Plusnormen

Om echte stappen te zetten, adviseert de raad dan ook nadrukkelijk anders dan de commissies Wijffels, Alders (2011) en Van Doorn (2011). ‘Verbeteren van dierenwelzijn in de veehouderij moet plaatsvinden door middel van verschíllende private plusnormen, in plaats van het verhogen van de wettelijke minimumnormen voor álle veehouders’, aldus de RDA.

Het verhogen van de welzijnseisen, vooruitlopend op Europese eisen levert volgens de RDA in de huidige productiewijze (bulk voor wereld- en Europese markt) een concurrentienadeel op voor veehouders. Het verhogen van de eisen gelijk met of alleen via de EU-regelgeving duurt te lang.

Daarom is een systeemverandering nodig, meent de raad. ‘Er moet gekozen worden voor andere, meer diverse productiedoelen én voor het bedienen van andere markten.’

Vrije markt

Hiervoor moeten particuliere initiatieven op de vrije markt worden gestimuleerd. Dit biedt de veehouderij de kans om producten met een dierenwelzijns-plus te ontwikkelen, die voor consumenten toegevoegde waarde hebben.

‘De overheid moet de ruimte voor beweging creëren en de veehouderijketens moeten die uitvoeren’, stelt de RDA in het rapport.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    9° / 4°
    30 %
  • Maandag
    11° / 8°
    5 %
  • Dinsdag
    10° / 6°
    5 %
Meer weer