%27Onderzoek+misstanden+vee+ongenuanceerd%27
© Varkens in Nood

'Onderzoek misstanden vee ongenuanceerd'

De bewering van stichtingen Dier&Recht en Varkens in Nood, dat bijna alle veehouders in Nederland de wet op dierenwelzijn aan hun laars lappen, is ongenuanceerd. De onderzoeken waarop zij hun bewering baseren zijn bovendien mogelijk achterhaald.

De organisaties vergeleken tientallen wetenschappelijke dierenwelzijnsonderzoeken in de veehouderij en stellen aan de hand daarvan dat het welzijn en de gezondheid van honderden miljoenen dieren wordt aangetast.

Volgens secretaris Ben Dellaert van Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) halen Dier&Recht en Varkens in Nood een aantal dingen door elkaar. Daarbij zijn de onderzoeken die zij hebben vergeleken waarschijnlijk oud.‘Zo beweren zij dat er niet wordt gecontroleerd op voetzoollaesies bij kippen. Dat is niet waar.’

Bezettingsdichtheid

Sinds 1 oktober zijn pluimveehouders met een bezettingsdichtheid hoger dan 39 tot en met 42 kilo per vierkante meter verplicht de vleeskuikens te laten beoordelen.

Dellaert zegt verder dat er geen sprake van is dat de veesector steeds meer aan zelfregulering en zelfcontrole doet. ‘De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is verantwoordelijk voor controles. Dat staat niet ter discussie.’

Onderbezetting

Dat de NVWA door onderbezetting weinig zou controleren, is volgens hem ook niet waar. De NVWA herkent zich hier zelf overigens ook niet in.

Ook de ‘overtredingen’ waarover de dierenwelzijnsorganisaties in het onderzoek spreken, worden uit hun verband getrokken. ‘Het couperen van varkensstaarten is bijvoorbeeld wettelijk toegestaan, maar worden door Varkens in Nood als overtreding bestempeld’, zegt Dellaert.

‘Couperen gebeurt juist om meer leed in stallen te voorkomen.'

Staart- en oorbijten

Staart- en oorbijten is een probleem erkent de sector evenwel. Daarom is recent een werkgroep gestart om bijtproblemen in de varkenshouderij aan te pakken. Deze oplossingen dragen bij aan de doelstelling om op termijn dieren te houden zonder ingrepen.

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer