'Eind aan doden 45 miljoen kuikens'

Het vergassen van jaarlijks 45 miljoen eendagskuikens is binnenkort verleden tijd in Nederland. Dat verwacht biologiestudent Wouter Bruins van de Universiteit Leiden.

%27Eind+aan+doden+45+miljoen+kuikens%27
© Wouter Bruins

Hij ontwikkelde een methode om het geslacht van kuikens al in het ei te bepalen. Samen met broederijen Verbeek, Het Anker, Agromix en Ter Heerdt werken Bruins, bedenker van het concept, en zijn collega Wil Stutterheim al ruim een jaar aan de methode. Deze is nu nagenoeg praktijkrijp.

Geslacht

In de methode wordt op de 9e dag in het ei het geslacht van de kuikens bepaald. De eieren met de voor de pluimveesector niet bruikbare haantjes worden dan verwijderd en komen niet uit. Dit levert broederijen jaarlijks een besparing op van enkelen tonnen, omdat haantjes niet meer hoeven te worden uitgebroed, om vervolgens te worden vergast. Dit bespaart de bedrijven energie en het vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk.

Het betekent ook dat de leghennensector de waarde van haar producten kan verhogen. Het dierenwelzijn in deze sector wordt immers flink verbeterd en Bruins verwacht dat supermarkten en consumenten bereid zijn daarvoor te betalen.

Alternatieven

De Tweede Kamer eiste in 2010 onderzoek naar alternatieven voor het vergassen van kuikens. Onder andere Wageningen Universiteit (WUR) is sindsdien bezig met onderzoeken naar het bepalen van het geslacht van eendagskuikens.

GMO

Volgens Bruins verschilt zijn methode wezenlijk met de studie die door WUR wordt uitgevoerd. In dit onderzoek wordt, in tegenstelling tot Bruins’ methode, genetische modificatie (GMO) toegepast.

Het bedrijf van Bruins en Stutterheim, In Ovo, is met de geslachtstest voor kuikens genomineerd voor de prestigieuze Herman Wijffels Innovatieprijs.

* Meer hierover in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord, 27 oktober

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer