EP neemt stelling in GLB-debat

De Europese boer moet flexibel kunnen vergroenen en de vergroeningspremie moet losgekoppeld worden van de basispremie. Dat blijkt uit een voorlopige inzet van het Europees Parlement voor de onderhandelingen over het Europees landbouwbeleid (GLB) na 2013.

EP+neemt+stelling+in+GLB%2Ddebat
© EP

Het Europees Parlement (EP) stelt dat de vergroening voor boeren flexibeler kan worden ingestoken. Boeren zouden ook via duurzaamheidscertificaten kunnen voldoen aan de vergroeningseis.

3 procent

De Europarlementariërs willen de verplichte 7 procent ecologische focusgebieden terugbrengen tot 3 procent. In 2016 zou dat verder opgehoogd moeten worden naar 5 procent, waarna de regeling wordt geëvalueerd. Permanent grasland zou niet op bedrijfsniveau, maar op nationaal niveau moeten worden gemonitord.

Het Europees Parlement vindt dat lidstaten de mogelijkheid moeten hebben om geld van boerenbetalingen af te romen tot 15 procent voor plattelandsbeleid. Dit is meer dan het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie dat 10 procent heeft voorgesteld.

Miljoen meer

Opvallend is dat in van de EP-berekeningen van de verdeling van het GLB-budget Nederland 103 miljoen meer te besteden heeft over de periode 2014-2020. Dit is meer dan het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie dat 10 procent heeft voorgesteld.

Het Europees Parlement bepaalt samen met de Europese Commissie en de Europese Raad van landbouwministers het definitieve GLB.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer