Rooiverbod voor 75 Bildtse akkerbouwers

Voor zo'n 75 telers in Het Bildt in Friesland geldt tot morgenavond een rooiverbod. Het gebied is vanwege de wateroverlast van eind vorige week uitgeroepen tot risicogebied.

Rooiverbod+voor+75+Bildtse+akkerbouwers
© Nieuwe Oogst

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de NAK plaatsen samen met de telers piketpaaltjes en maken foto's. Dat gebeurt om te kijken welke delen van percelen in aanraking kwamen met het oppervlaktewater na de hevige regenval van afgelopen donderdag en vrijdag.

Het gaat om 1000 hectare tussen Oudebildtzijl en Sexbierum die nog niet gerooid is, zegt voorzitter Upt Hiddema van de sectie Akkerbouw Friesland en Groningen van LTO Noord.

Overleg

LTO Noord, NAO, NVWA, VAVI, NAV en de NAK besloten gisteren na een overleg in Emmeloord een rooiverbod in te stellen.

'Het verbod is een les uit het verleden. In 2004 kampten we in Franeker en Sexbierum met veel water', geeft Hiddema aan.

Draaiboek

Toen is er een draaiboek gemaakt. 'Doordat water uit de sloot het land opkomt, kunnen de aardappels worden besmet met bruinrot. Wij willen voorkomen dat partijen met bruinrot de grens overgaan', licht de voorzitter toe.

De stemming onder telers is gelaten, merkt hij. 'Het is enorm tegendraads. Het is mooi weer en je mag niet rooien, terwijl je collega's wel oogsten.'

Handhaven verbod

Hiddema verzoekt de akkerbouwers toch met klem om zich aan het rooiverbod te houden. 'Anders sluit Brussel straks de grenzen.'

NVWA houdt morgenavond samen met LTO Noord en de NAK een bijeenkomst voor de getroffen telers in Sint Annaparochie, om 20 uur in Ons Huis.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer