Meer armslag NVWA bij Wet Dieren

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben door de Wet Dieren, die op 1 januari ingaat, meer armslag bij het constateren van een overtreding doordat zij een bestuurlijke maatregel kunnen opleggen.

Meer+armslag+NVWA+bij+Wet+Dieren
© Nieuwe Oogst

Als bij inspectie blijkt dat een veehouder of transporteur de dieren niet goed behandelt, leidt een bestuurlijke boete in bijna alle gevallen snel tot een verbetering, is de ervaring van de NVWA.

‘Dat komt vooral door het lik-op-stuk karakter van bestuursrecht, want de boete ligt veel sneller op de mat dan een proces-verbaal waarbij het Openbaar Ministerie nog moet worden ingeschakeld.’

Door de uitbreiding van het instrument bestuursrecht wordt ook het toezicht op het gebied van diervoeders, geneesmiddelen en dierlijke producten slagvaardiger.

Lastenverlichting

De invoering van de nieuwe wet Dieren betekent ook een lastenverlichting voor agrarische ondernemers, want er vervalt een aantal regelingen, zoals de Regeling vleeskeuring en de Regeling dierlijke bijproducten.

Omdat de veranderingen voor sommige sectoren ingrijpend kunnen zijn, doen ondernemers er goed aan na te gaan wat dit voor hen betekent, adviseert de NVWA. Op de site van Antwoord van Bedrijven staat hierover meer informatie.

Folders

Inspecteurs van de NVWA gaan de komende tijd geïnspecteerden extra informeren over de nieuwe wet Dieren, onder andere door het uitdelen van foldermateriaal.

Hierin staat wat het voor hen betekent en hoe zij in beroep kunnen gaan tegen een beslissing waarmee ze het niet eens zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer