Wet Dieren per 1 januari van kracht

Op 1 januari 2013 gaat de Wet Dieren in. De wet stelt zelf een beperkt aantal regels en biedt daarnaast de mogelijkheid om allerlei zaken over en voor dieren te regelen.

Wet+Dieren+per+1+januari+van+kracht
© Twan Wiermans

De eerste besluiten onder deze nieuwe wet zijn het Besluit diergeneesmiddelen en de Regeling diergeneesmiddelen. Deze stellen vooral regels voor fabrikanten en handelaren en ook (tijdelijk) voor het gebruik van diergeneesmiddelen door de dierenarts en de houder van het dier.

Antibiotica

Daarnaast wordt een aantal toegezegde maatregelen ingevoerd in het kader van het antibioticumbeleid.

Er komt een vergunningensysteem voor bezit van en handel in grondstoffen voor diergeneesmiddelen.

Dierenartsen moeten een vergunning hebben voor het afleveren van geneesmiddelen. Daaraan kunnen voorwaarden worden verbonden.

De vrije verkoop van antibiotica in dierenwinkels wordt verboden. Er bestaan slechts enkele uitzonderingen voor bestaande producten tot 1 juli 2013 en 1 januari 2014.

Het wordt strafbaar om slachtdieren in het slachthuis aan te bieden die nog te veel resten van antibiotica in zich hebben.

Belangrijke antibiotica voor de gezondheidszorg bij mensen mogen pas als laatste redmiddel bij dieren worden gebruikt. Daarvoor moet er voorafgaand aan het gebruik een test worden uitgevoerd.

Diervoeders

Vanaf 1 januari 2013 hoeven niet alle diervoeders te worden aangemeld die worden geïmporteerd uit landen buiten de Europese Unie. De aanmelding wordt beperkt tot specifieke risicoproducten.

Destructie

De markt voor destructie wordt geliberaliseerd. Vanaf 1 januari 2013 zijn dode dieren die moeten worden verwijderd en de dode dieren die ook niet meer voor dierlijke consumptie te gebruiken zijn, (met enkele uitzonderingen) niet meer gereguleerd.

Dat betekent dat de aanmeldingsplicht komt te vervallen, maar ook dat aanbieders zelf kunnen kiezen voor een verwerker.

Klik hier voor meer informatie over de Wet Dieren

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer