Weber: stikstof uitruilen tot 2014

Provincie Zuid-Holland wil stikstof uitruilen om volgend jaar de vergunningverlening van melkveehouders rond de Nieuwkoopse Plassen alvast op gang te krijgen. Het gaat om een overgangsregeling tot het beheerplan voor het Natura-gebied in 2014 is vastgesteld.

Dat meldde gedeputeerde Han Weber gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst in Zegveld voor zo’n tweehonderd boeren. Zij waren teleurgesteld dat de vergunningverlening in het Groene Hart nog niet op gang komt, nu de provincie het plan heeft omarmd om met natuurherstel de stikstofemissie tot het gewenste niveau te reduceren.

Beheerplan

Weber wil echter wachten tot de benodigde 13,6 miljoen euro van het Rijk binnen is en het beheerplan is vastgesteld, zodat die ook juridisch houdbaar is voor de Raad van State.

Tot die tijd wil Weber een overgangsregeling invoeren in vorm van uitruil van de stokstofemissies. ‘Daar zijn wel spelregels aan gebonden.’ Zo moet bij uitbreiding innovatie een rol spelen en moet er stikstofuitstoot vrijkomen.

Saldering

Voor de Utrechtse melkveehouders is al een dergelijk salderingssysteem van kracht. Maar de salderingsbank is al een tijdje leeg, waardoor veel boeren geen vergunning krijgen.

Hoe de Zuid-Hollandse variant er exact uit gaat zien, kon Weber nog niet zeggen. De provincie heeft een adviesbureau in de arm genomen die dit uitzoekt. Ook wil Weber hierover met LTO Noord en het Veenweide Innovatie Centrum om tafel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer