Totale sanering Noordse Buurt gestopt

De 40 tuinders in de Noordse Buurt mogen zelf uitmaken of ze hun bedrijf willen verkopen dan wel in het gebied of elders voorzetten. Van onteigening is geen sprake meer, meldt gemeente Nieuwkoop.

Totale+sanering+Noordse+Buurt+gestopt
©

Vanwege grote financiële problemen wil Nieuwkoop het glas van de Noordse Buurt slechts gedeeltelijk saneren en omvormen tot natuur. 'Verschillende functies, zoals groen, recreatie en glastuinbouw, kunnen naast elkaar bestaan.'

Het gemeentebestuur kiest voor een 'geleidelijke ontwikkeling' van de Noordse Buurt. De kosten voor dit scenario zijn € 10 miljoen lager dan doorgaan met het bestaande plan, stelt de gemeente.

Tekort

Toch blijft er een 'groot tekort', geeft Nieuwkoop aan. De omvorming tot natuur moest worden bekostigd met woningbouw. Die opbrengst pakt veel lager uit dan begroot. Nieuwkoop verwacht zelf ruim € 13 miljoen te moeten bijdragen aan de gedeeltelijke sanering van Nieuwkoop.

Ook heeft de gemeente de afgelopen periode nog geen koper en beheerder voor de toekomstige natuur in de Noordse Buurt gevonden. Mocht het het huidige plan onverkort doorgaan, dan loopt het tekort op tot € 22,5 miljoen.

Wateronttrekking

De koerswijziging van Nieuwkoop betekent verder dat de volledige wateronttrekking uit de Nieuwkoopse Plassen door de tuinders van tafel is. Het hoogheemraadschap van Rijnland en provincie Zuid-Holland hechten hier grote waarde aan vanwege de Kaderrichtlijn Water.

Voor de nieuwe koers moet de gemeente wel het bestemmingsplan en de structuurvisie wijzigen. Tot 1 januari 2014 zet de gemeente daarom het huidige saneringsbeleid en de aankoop van de bedrijven door.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer