Niet-landbouw gebaat bij EU-inkomenssteun

In de Oost-Europese landen die sinds 2004 tot de Europese Unie (EU) zijn toegetreden, profiteerden niet-landbouwinstellingen veel van de inkomenssteun die bedoeld is voor actieve boeren. Dat concludeert de Europese Rekenkamer.

Niet%2Dlandbouw+gebaat+bij+EU%2Dinkomenssteun
© Nieuwe Oogst

In de huidige regelgeving staat niet duidelijk aangegeven welke bedrijven of organisaties in aanmerking komen voor inkomensteun. Dat stelt de rekenkamer in een verslag over inkomenssteun aan landbouwers in nieuwe lidstaten.

Veel landbouwgeld ging naar begunstigden die nauwelijks agrarische activiteiten hadden. Dit betreft onder meer vastgoedbedrijven, luchthavens, jagersverenigingen, visverenigingen en skiclubs.

Staatseigendom

Ook nationale regeringen haalden veel geld binnen door inkomenssteun aan te vragen op grond die in staatseigendom is. Daarop werden verder geen landbouwactiviteiten uitgeoefend.

Zo kreeg Hongarije in 2010 zo'n 14 miljoen euro voor 82.000 hectare grond.

Niet betrouwbaar

Ook het totale landoppervlak, waar steun op zou moeten worden uitbetaald, wordt niet op betrouwbare wijze door de lidstaten vastgelegd. Opvallend genoeg werd het wel aanvaard door de Europese Commissie, constateert de rekenkamer.

Daardoor werd het steunbedrag per hectare in sommige landen hoger of lager dan het behoorde te zijn.

Onderzochte landen

De landen die werden onderzocht waren: Polen, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Tsjechië, Slowakije, Litouwen, Letland, Estland en Cyprus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer