17+procent+lagere+aardappeloogst
© Nieuwe Oogst

17 procent lagere aardappeloogst

Vroege indicaties van de Nort-Western European Potato Growers (NEPG) wijzen uit dat de aardappeloogst mogelijk 17 procent lager uitvalt dan vorig jaar. Ook zijn nog duizenden hectares te oogsten.

Volgens NEPG is het vanwege veel onzekerheden nog te vroeg om tot een definitieve vaststelling van de aardappelopbrengst te komen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Over twee weken volgt de officiële oogstraming.

Gebaseerd op de laatste opbrengstvergelijkingen in de vijf productielanden, stelt NEPG de totale aardappeloogst nu vast op 22.292 miljoen ton. Dat is 16,7 procent minder dan vorig seizoen en 10 procent minder dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar.

Nog te oogsten

NEPG-vertegenwoordigers gaan ervan uit dat per 22 november in Groot-Brittannië nog 13.000 hectare moet worden gerooid. Het niet geoogste areaal in België en het noorden van Frankrijk langs de Noordzeekust, schatten ze op 5.000 tot 8.000 hectare.

Alles bij elkaar lijkt de Duitse oogst gemiddeld tot goed. Zowel België als Nederland oogsten te weinig aardappelen om te voldoen aan de vraag van de verwerkende industrie.

Britse oogst

De Britse aardappeloogst is de slechtste sinds 1976 en ongeveer 25 procent lager dan vorig jaar.

De kwaliteit van de aardappelen in de bewaring is over het algemeen goed. Wel is er melding van iets meer groene knollen en is de sortering gemiddeld genomen aan de fijne kant.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer