Van+Ruiten%3A+Meer+op+markt+richten
© Wim van Vossen

Van Ruiten: Meer op markt richten

'We moeten ons richten op de consument, meer onze krachten bundelen en meer onderscheidend vermogen creëren.' Die 3 actiepunten bracht voorzitter Nico van Ruiten van LTO Noord Glaskracht gisteren op de Dag van LTO Noord Zuid-Holland in Bleiswijk naar voren.

Van Ruiten sloot zich aan bij het pleidooi van retailspecialist Gerad Rutte, die vindt dat de sector meer moet innoveren en samenwerken met supermarkten.

'Het denken en doen van tuinders is gericht op producten. Dat zit in onze genen. Daarbij zijn we vooral gericht op kostprijsverlaging. We redeneren niet vanuit de markt, maar vanuit de kas.'

Minder coöperaties

De voorzitter presenteerde 3 actiepunten om daar verandering in te brengen. Daarbij denkt hij onder meer aan het benutten van social media en het bundelen van coöperaties.

'Zes telersverenigingen voor paprika’s is gewoon te veel. Zeker met de buitenlandse aanbieders erbij.'

Siertelers

De tuinbouwvoorman ziet siertelers al de nieuwe weg inslaan. De rol voor LTO als belangbehartiger blijft daarbij wel beperkt, gaf hij aan.

'De omslag moet worden gemaakt door de partijen in de keten. Toch is goed eens te praten om de koers voor de langere termijn te bepalen.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer