Denemarken schrapt 'vetbelasting'

Denemarken gaat de één jaar geleden geïntroduceerde 'vetbelasting' weer afschaffen. De maatregel bleek duur en de Denen veranderden hun eetgewoonten niet, geeft het ministerie voor Belastingen aan.


De vetbelasting en in het verlengde hiervan de 'chocoladebelasting', de belasting op suiker, kreeg veel kritiek. De consumentenprijzen stegen, de administratieve lasten voor bedrijven gingen omhoog en er dreigde banenverlies, zei het ministerie in de verklaring.

Tegen deze achtergrond hebben de regering en de linkse Rood Groene Partij ermee ingestemd de vetbelasting af te schaffen en de geplande suikerbelasting te annuleren.

Minderheidsregering

De Deense centrum-linkse minderheidsregering had de steun van de Rood Groenen nodig, om het besluit door het parlement te krijgen.

De vorige rechtse regering introduceerde de vetbelasting in oktober 2011 om de bevolking ertoe te bewegen minder vet voedsel te eten. Volgens de Deense nationale gezondheidsautoriteit heeft 47% van de Denen overgewicht en is 13% zwaarlijvig.

Boter en melk

De vetbelasting werd geheven op alle producten die verzadigde vetten bevatten, van boter en melk tot aan pizza's, oliën, vlees en voorgekookt voedsel.

ANP

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer