Kringloop bij zuivering Olburgen

Waterstromen en waterschap Rijn en IJssel verwerken het afvalwater van Aviko in Steenderen. Met het biogas uit de vergister wordt elektriciteit opgewekt.

Ook leveren ze een deel van het gas terug aan de aardappelverwerker. Het vrijkomende struviet is grondstof voor meststof.

Waterstromen verwerkt elke dag 2500 kuub zetmeelrijk afvalwater van Aviko. Bij het anaërobe proces komt biogas vrij. Een warmtekrachtkoppeling zet twee derde van dit gas (2 miljoen kuub per jaar) om in elektriciteit. Dit wordt niet direct gebruikt. Ze leveren dit aan het net. De warmte wordt ook benut.

Biogas

Het overige deel van het biogas (zowel 1 miljoen kuub van Waterstromen, als 1 miljoen kuub van het waterschap) wordt ontzwaveld en het water verwijderd, waarna Waterstromen het onder hoge druk naar de Aviko perst door een 6 kilometer lange, al bestaande, gasleiding.

De aardappelverwerker gebruikt het gas voor bedrijfsprocessen.

Grondstof

Daarnaast wint Waterstromen het fosfor en een klein deel van de stikstof (8 tot 10%) terug als grondstof voor meststof door toevoeging van magnesium. Hierdoor wordt struviet gevormd, een grondstof voor kunstmestfosfaat.

Verder wordt 50% van de ammonium in de stikstof met een anammoxreactor omgezet naar nitriet. Daarna zetten bacteriën het ammonium en nitriet om naar stikstofgas, dat in de lucht verdwijnt.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer