Nieuwe natuur bij Nieuwkoopse Plassen

De Nieuwkoopse Plassen hebben er 3 nieuwe natuurgebieden bij gekregen. Het gaat om Ruygeborg, Bovenlanden en de eerste fase van de Meijegraslanden. De Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber heeft dit weekend met directeur Teo Wams van Natuurmonumenten de gebieden geopend.

Ruygeborg is een 51 hectare groot, nat gebied tussen Nieuwkoop en Noorden. Het weidevogelgebied Bovenlanden ligt op de grens van provincies Utrecht en Zuid-Holland. Het gebied is 470 hectare groot, waarvan 110 hectare in Zuid-Hollans. Het vormt een schakel tussen de Natura 2000-gebieden Nieuwekoopse Plassen, Vinkeveense Plassen, Botshol de Vechtplassen.

De Meijegraslanden, ten zuiden van de Nieuwkoopse Plassen, is een gebied van 500 hectare. Het gebied vormt een schakel in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en moet een verbinding vormen met de Reeuwijkse Plassen. Tegen de aanleg van de natuur is veel weerstand van de lokale bevolking. Zij willen geen moeras in het gebied en de 8 boeren in de Meijegraslanden behouden.

Betrokkenheid

Provincie Zuid-Holland meldt dat de 3 natuurgebieden zijn ontwikkeld met betrokkenheid van bewoners. Hieronder Stichting 'Wei in de Bovenlanden', Stichting Meijegraslanden en een klankbordgroep van bewoners.

Gedeputeerde Weber: 'Door die verwevenheid van economie en ecologie kan het ook niet anders. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat we ook het traject voor het verbeteren van de kwaliteit van de Nieuwkoopse Plassen tot een goed einde brengen.'

Daarmee doelt Weber op het gegeven dat de Nieuwkoopse Plassen momenteel in de zwaartse categorie Natura 2000-gebieden valt. Door de aanwezigheid van veenmosrietland moet de stikstofuitstoot in en rondom de Nieuwkoopse Plassen flink omlaag.

Op slot

Boerenbedrijven in een straal van 10 kilometer om het gebied dreigen geen vergunning te krijgen om hun bedrijf op te schalen of een nieuw stal te bouwen. Hierdoor dreigt een derde van het agrarische Groene Hart op slot te gaan. Enkele werkgroepen zijn nu bezig daar oplossingen voor op te stellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer