Consument: plantaardig geen vleesvervanger

Plantaardige vervangers van vlees zijn voedingskundig een volwaardig alternatief voor vlees. Toch denken nog veel mensen dat dit niet zo is. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onder 1000 huishoudens, uitgevoerd door GfK.

Consument%3A+plantaardig+geen+vleesvervanger
©

Consumenten die minder vlees eten, kiezen vooral voor dierlijke vleesvervangers, zoals vis, eieren en kaas. Plantaardige alternatieven als peulvruchten, noten en groenteburger zijn beter voor het milieu en bevatten voldoende belangrijke voedingsstoffen.

Bij consumenten die regelmatig een vleesloze maaltijd eten, zijn dierlijke vleesvervangers favoriet. Te weten vis (62%), eieren (43%) en kaas (28%).

Milieuvriendelijke alternatieven

Consumenten kiezen minder vaak voor de meest milieuvriendelijke alternatieven: plantaardige eiwitrijke producten als kant-en-klare vleesvervangers (21%), peulvruchten (14%), en noten (10%). Bijna de helft van de mensen eet elke dag vlees bij de warme maaltijd.

Mensen die altijd vlees eten, denken zonder vlees niet voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Van de mensen die wel af en toe vlees vervangen, denkt een aanzienlijk aantal dat www.milieucentraal.nl/thema's/thema-1/milieubewust-eten/vleesvervangers/plantaardige alternatieven voor vlees niet volwaardig zijn.

Eiwitten en voedingsstoffen

Een gevarieerd menu levert echter ook zonder vlees meer dan genoeg eiwitten en voedingsstoffen. Wat eiwitten betreft krijgen de meeste mensen in Nederland zelfs meer binnen dan ze nodig hebben, verzekert Milieu Centraal.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer