Boete voor aardappelhandelaar

Handelsbedrijf Ebben Aardappelen in het Brabantse Groeningen krijgt een boete van € 4500 voor het afsluiten van illegale teeltcontracten met aardappeltelers.

Boete+voor+aardappelhandelaar
© Nieuwe Oogst

Doel van de illegale contracten is het kunnen beschikken over goedkoop eigen pootgoed en het ontduiken van een deel van de licentiegelden voor het uitgangsmateriaal. De zaak diende bij de rechtbank in Den Haag op aanvraag van Breeders Trust.

Kwekersrecht

Breeders Trust beschermt het kwekersrecht van de belangrijkste aardappelhandelshuizen met eigen rassen op de markt. De boete van € 4500 voor Ebben is een compensatie voor de gemaakte kosten door Breeders Trust.

Daarnaast mag het Brabantse bedrijf per direct het gebruik van licentiepootgoed niet meer ontduiken via ondeugdelijke deelteeltcontracten. Gebeurt dat wel dan geldt daarvoor een boete van € 5000 per hectare.

Eigen bedrijf

Kern van het probleem is het gebruik van pootgoed via de Farm Saved Seed-regeling op andere bedrijven. Dit pootgoed mag heel nadrukkelijk alleen op het eigen bedrijf dienst doen als uitgangsmateriaal.

Volgens de rechter is bij de teeltcontracten van Ebben geen sprake van eigen bedrijf omdat de telers die land ter beschikking stellen de teeltrisico wel degelijk zelf dragen.

Blij met uitspraak

Directeur Geert Staring van Breeders Trust is blij met de uitspraak van de rechter. 'Het gaat ons niet alleen om Ebben. Deze teeltconstructie wordt inmiddels door veel meer handelshuizen in onder meer Nederland en België toegepast.'

Staring schat het areaal waarbij sprake is van oneigenlijk gebruik van eigen vermeerderd pootgoed inmiddels oploopt tot meer dan 1000 hectare. 'Onze aandeelhouders lopen daardoor flinke omzet mis.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer