Genoom champignon ontrafeld

Onderzoekers hebben het genoom van de champignon (Agaricus bisporus) volledig in kaart gebracht. Deze nieuwe kennis is een belangrijke stap in het onderzoek naar een duurzame champignonproductie.

Genoom+champignon+ontrafeld
© Wageningen UR

Dankzij de samenwerking van 20 onderzoeksgroepen, waaronder Wageningen UR Plant Breeding, is het genoom van de champignon (Agaricus bisporus) volledig in kaart gebracht.

De nieuwe kennis draagt bij aan het onderzoek naar gezondheidsbevorderende stoffen in champignons. De onderzoekers publiceerden het champignon-genoom gisteren in het toonaangevende tijdschrift PNAS.

DNA

Wageningen UR Plant Breeding heeft voor dit project het DNA geleverd van het eerste hybride champignonras die door deze onderzoeksgroep in 1980 is gemaakt. Dat ras is nog steeds het voornaamste dat wereldwijd wordt geteeld.

Onderzoeker Anton Sonnenberg: 'Het nu ontrafelde genoom is van onschatbare waarde voor het veredelen van nieuwe champignonrassen voor verschillende doeleinden'.

Champignonmycelium

De nu beschikbare kennis is ook belangrijk om te begrijpen hoe het champignonmycelium aangezet kan worden tot de vorming van de knopjes die uitgroeien tot champignons.

Sonnenberg: 'Die knopvorming is één van de belangrijkste processen in de teelt en het beter kunnen sturen van dit proces is de ultieme wens van elke teler'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer