Een dure week

De aanpassing van het Lenteakkoord betekent voor de land- en tuinbouw een pittige rekening. Forensen en studenten ontspringen de dans, maar ondernemers raken er een half maandinkomen aan kwijt.

Terecht is LTO verontwaardigd. Het resultaat van maandenlang lobbyen is in één keer onderuitgehaald.

Het verhogen van de assurantiebelasting komt als donderslag bij heldere hemel. De inkomens in de agrarische sector zijn al mager, terwijl de verzekeringsportefeuille een veelvoud is van wat de particulier betaalt.

De aanhoudende financiële en economische recessie treft nu ook de land- en tuinbouw. De laatste jaren is ondernemers voorgehouden dat zij moeten wennen en leren leven met een veel beweeglijker markt dan voorheen. De prijzen zullen vaker op en neer gaan met grotere pieken en dalen.

In die beweeglijke markt is een stabiel overheidsbeleid van groot belang. Van een overheid die zegt dat het herstel van de economie moet komen van meer ondernemerschap, mag je ook verwachten dat zij ondernemers daartoe de ruimte biedt.

Lastenverlichting, verminderde regelgeving en een praktisch en flexibele arbeidswetgeving zijn de praktische sleutelbegrippen waar het om draait. Op alle drie terreinen worden nu de duimschroeven aangedraaid.

Tegelijkertijd trekt de overheid zich terug in het financieel participeren in nieuwe ontwikkelingen. We gaan naar een kleinere overheid, die zich beperkt tot de kerntaak van het creëren van de randvoorwaarden. Die beweging zou juist lastenverlichting voor het bedrijfsleven moeten opleveren, waardoor ondernemers weer gaan investeren.

De wet- en regelgeving dendert ondertussen gewoon door. Ook dat betekent voor ondernemers extra kosten of minder vergoeding. Ze moeten ineens € 300 betalen voor het aanvragen van een wildschadevergoeding. Waar vorig jaar nog € 700.000 aan ganzenschade in oktober werd vergoed, is het nu ineens voor rekening van de ondernemer.

Niet alleen de markt is grilliger geworden, maar ook voor de overheid. Voor agrarisch natuurbeheer wordt het zeker een spannende tijd. De decentralisatie van het beleid naar de provincie in combinatie met een megabezuiniging staan haaks op de langetermijndoelstellingen en contractverwachtingen waar ondernemers op rekenen.

In de supermarkt zijn de prijzen met 2% verhoogd, maar niet met het doel u te compenseren. Al met al een dure week.

Berend Santema: bsantema@ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer