Ma%C3%AFs+van+natuurland+vroeg+gehakseld
© Nieuwe Oogst

Maïs van natuurland vroeg gehakseld

Een perceel maïs in natuurgebied Kadoelerveld van Jan Rol in Kraggenburg wordt vandaag al ingekuild. 'Het wordt hier natuurgebied. Natuurmonumenten wil deze week nog aan de slag met grond rijden', zegt Rol over de reden van de vroege maïsoogst.

Omdat Rol de maïs van Natuurmonumenten niet mocht bemesten, is deze nu al noodrijp. 'We hebben vandaag de kans. We rijden de maïs met droog weer in de kuil', vertelt Rol.

Rol pacht voor het derde jaar dit perceel grond van Natuurmonumenten. Het is het laatste stuk grond aan de rand van het Kadoelerbos langs de Kadoelerweg dat nog in gebruik is als landbouwgrond.

Net deegrijp

De maïs is volgens Rol 'net deegrijp, meer niet'. Hij schat de opbrengst op 25 tot misschien 30 ton per hectare. 'Ik hoop 25 procent droge stof te halen', aldus Rol.

De maïs wordt niet al te fijn gehakseld. 'Anders komt er meer vocht uit', aldus Rol. De maïs, die Rol voor de melkkoeien verbouwt, wordt ingekuild met een laag stro (tarwe gps) eronder.

Schotse Hooglanders

Volgend jaar blijft Rol de grond pachten voor de Schotse Hooglanders die hij houdt. Natuurmonumenten zaait er grasland in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer