AMR+van+DeLaval+niet+praktijkrijp+%28video%29
© DeLaval

AMR van DeLaval niet praktijkrijp (video)

De eerste volledig geautomatiseerd melkende rotormelkstal draait nu 2 jaar in het Zweedse Gamleby op het bedrijf Odensviholm. Deze Automatic Milk Rotor (AMR) van DeLaval blijft steken op maximaal 65 koeien per uur en haalt daarmee de beoogde capaciteit van 90 koeien nog niet.

Testende melkveehouder Stefan Löwenborg molk tot 2010 300 koeien 3 keer daags handmatig in de 24-stands carrousel. Het bedrijf telt nu 475 koeien die de robots in de carrousel 3 keer daags zouden moeten melken. Verder dan 2,4 melkingen komt het echter niet.

De capaciteit ligt met 60 tot 65 koeien per uur te laag. Grootste tijdrover is de speenlokalisering door de camera. De techniek in de AMR is niet veel verder dan bij de 'gewone' VMS-robot van DeLaval.

Praktijk en techniek

'Probleem is nog dat de techniek niet voldoende op de praktijk van de dieren is afgestemd', zegt Gert Danneker van DeLaval. 'Koeien bewegen in de AMR namelijk altijd wat.'

De camera die de speenlocatie detecteert, kan daar niet direct op anticiperen, zoals een mens dat wel doet. Ondanks de de tegenvallende capaciteit, brengt de AMR voor het bedrijf van Löwenborg wel arbeidsverlichting met zich mee.

Menselijke ondersteuning

In 100% automatisering van het melken gelooft de melkveehouder ook niet. 'De mens zal altijd ondersteuning moeten geven, maar ik geloof wel dat dat met deze robot tot een minimum kan worden beperkt.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

http://www.youtube.com/embed/Q2h41jYdZ-k

http://www.youtube.com/embed/wPJ1S6uoBVQ

http://www.youtube.com/embed/t5rm5KwMNAE

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer