Veehouderij
© Twan Wiermans

Veehouderij

Het is een roerig maïsjaar. Vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst besteedt zaterdag daarom in een themanummer extra aandacht aan maïs.

De thema's die aan bod komen zijn:

• Ondanks verschillende technieken konden in het eerste seizoen van de langjarige praktijkproef in het Brabantse De Moer weinig verschillen worden waargenomen. De nagenoeg rijpe korte seizoenmaïs viel wel uit de toon.
• Melkveehouders kiezen steeds vaker voor het rouleren van gras en maïs. Het is duurzaam en ze oogsten een grotere hoeveelheid ruwvoer.
• In de Verenigde Staten (VS) en de Europese Unie vallen de maïsoogsten dit jaar lager uit.

Verder in dit nummer:

• Een goed management kan de kans op Streptokokken Suis bij biggen verkleinen. De ziekte, die onder meer hersenvliesontsteking veroorzaakt (fietsers), wordt vooral door onderling contact verspreid. Door voldoende weerstand wordt het dier niet altijd ziek.

• Volgens Gerjan Hilhorst van WUR Livestock Research kan de melkveehouder de afvoer van fosfaat het beste verminderen door aan Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX) mee te doen. Daarna komt mest scheiden in beeld.

Reportages

• De eerste volledig geautomatiseerd melkende rotormelkstal draait nu 2 jaar in het Zweedse Gamleby op het bedrijf Odensviholm. Deze Automatic Milk Rotor (AMR) van DeLaval blijft steken op maximaal 65 koeien per uur en haalt daarmee de beoogde capaciteit van 19 koeien nog niet.

• Marcel en Trudy van der Steen bouwden een nieuw melkveebedrijf in Steenderen. Koecomfort staat voorop: zand in de boxen, een emissiearme vloer en volop licht en lucht in de zaagtanddakstal. Ook kochten ze ammoniakrechten in verband met de Natuurbeschermingswetvergunning.

• De 8 verwerkers van geitenmelk in Nederland betaalden over 2011 een gemiddelde melkprijs van € 41,71 per 100 kilo standaardmelk. Dat is € 4,23 hoger dan in 2010, blijkt uit de LTO-prijsvergelijking gemaakt door Productschap Zuivel.

Vaste Rubrieken:

• Buitenlandpost: dit keer melkveehouder Joke Rodenhuis in Kansas (VS). Zij gaat in op de hitte en droogte en de gevolgen voor de maïs- en soja-oogst.

• Maïsmeetnet: Nieuwe Oogst volgt 12 boeren gedurende het maïsseizoen. Dit keer deel 9: Over 3 weken wordt geoogst.

• Columns: Dit keer voorzitter Henk Wiersma van vakgroep Vleesveehouderij van ZLTO, die tijdelijk de plaats inneemt van de onlangs gestopte vakgroepvoorzitter Ko Brooijmans, varkenshouder Erik Stegink in Bathmen (Nieuw!) en Nieuwe Oogst-redacteur Jelle Feenstra die stelt dat CONO melkveehoudend Nederland de weg wijst.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Veehouderij 18-07-2012
Veehouderij 28-06-2012
Veehouderij 13-06-2012
Veehouderij 31-05-2012
Veehouderij 16-05-2012
Veehouderij 21-03-2012

Weer

 • Zondag
  16° / 10°
  75 %
 • Maandag
  18° / 15°
  50 %
 • Dinsdag
  11° / 8°
  40 %
Meer weer