Veehouderij
© Persbureau Noordoost

Veehouderij

In themanummer Stal 3.0 besteedt vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst deze zaterdag aandacht aan de toenemende digitalisering in de veehouderij.

Stal 3.0 is een knipoog naar de term Web 3.0, waarbij internettoepassingen meer op elkaar zijn afgestemd, kunnen samengaan of geïntegreerd kunnen worden.

In dit nummer aandacht voor de digitalisering in de stallen van veehouders, zoals hoestmonitoren, camera's en het koppelen van data. Maar ook een overzicht van het aanbod van apps voor veehouders. Wat is er allemaal en wat is er zo handig aan?

Verder in dit nummer:

• Smaakbeleving lijkt een steeds vaker gebruikt argument voor aanbieders van varkensvlees(concepten) om zich te onderscheiden van de rest. De voersamenstelling die varkens krijgen, kan een rol spelen bij de smaak van het eindproduct. En een reportage van varkenshouder Erik Stegink die zijn varkens speciaal voer geeft, voor een betere smaak van het vlees.

• VIC Sterksel en Wageningen UR Livestock Research starten binnenkort met de projecten 'Indampen van dunne fractie door middel van energie uit de stallucht' en 'Mestpan met frequente mestafvoer ten bate van een beter stalklimaat en een hogere biogasopbrengst'.

• Zetmeelwaarden in snijmaïs lieten vorig jaar zomaar opeens een opvallende verhoging en verschil tussen laboratoria zien. Waar de fout ligt of hoe het probleem moet worden verholpen, is nog steeds niet duidelijk.

• De koeien van maatschap Van Loenhout krijgen sinds oktober 2011 dagelijks 1 kilo kemp als structuurbron. Sindsdien houden de dieren de productie en conditie beter vast en is de uiergezondheid beduidend beter.

• De voerkosten voor melkveehouders in Flevoland zijn de afgelopen 5 jaar sneller gestegen dan elders in het land. Oorzaak is de snel armer wordende grond, blijkt uit de resultaten van kennisnetwerk Duurzame voerproductie.

Vaste rubrieken:

Buitenlandpost: dit keer melkveehouder Helwi Tacoma in Nieuw-Zeeland, die ingaat op 'natte' en 'droge' aandeelhouders bij Fonterra.

Maïsmeetnet: Nieuwe Oogst volgt 12 boeren gedurende het maïsseizoen. Dit keer deel 7: Van hopeloos tot prima.

Productnieuws: een selectie van bedrijfs- en productnieuwtjes.

Columns: dit keer voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij, Schapenhouder Pieter Jan Groot uit Midden-Beemster over 400 jaar Beemster en Nieuwe Oogst-redacteur Jelle Feenstra over FrieslandCampina die niet meer 'toonaangevend' wil zijn.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Veehouderij 28-06-2012
Veehouderij 13-06-2012
Veehouderij 31-05-2012
Veehouderij 16-05-2012
Veehouderij 21-03-2012
Veehouderij Gisteren, 15:41

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer