Rusland gaat export graan fors beperken

Door de waarschijnlijk sterk tegenvallende oogst zal Rusland de export van graan 'aanzienlijk' moeten beperken. Dat zegt de Russische minister van Landbouw Nikolaj Fjodorov.

Rusland+gaat+export+graan+fors+beperken
© wikipedia

Rusland is de op 2 na grootste graanexporteur ter wereld en de beslissing van Moskou zou de prijs flink kunnen opdrijven.

De Russische graanoogst heeft te lijden onder extreme vorst in de winter en grote droogte deze zomer. Begin dit jaar dacht het land nog 95 miljoen ton graan te produceren, evenveel als in 2011. De jongste schattingen komen nu uit op 75 miljoen ton graan, wat slechts 5 miljoen ton meer is dan de binnenlandse consumptie.

Exportverbod

Rusland stelde 2 jaar geleden een verbod in op de export van graan, na een oogst van slechts 60 miljoen ton. Dat leidde tot forse tekorten en hoge prijzen die volgens deskundigen medeverantwoordelijk waren voor de grote sociale onrust en omwentelingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Fjodorov laat weten zeker geen voorstander te zijn van een nieuw exportverbod. Volgens de minister heeft Rusland zelf niet zo veel te vrezen van een slechtere oogst, omdat het land nog 'speciale staatsreserves' heeft van ruim 20 miljoen ton. Die kunnen worden gebruikt in noodsituaties.

Protest

De Russische autoriteiten maken zich volgens waarnemers wel degelijk enige zorgen om een slechte oogst, omdat er dan meer sociaal protest zou kunnen ontstaan.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer