Raad van State kritisch over natuurwet

De Raad van State (RvS) heeft kritiek op de nieuwe natuurbeschermingswet, die demissionair staatssecretaris Henk Bleker van EL&I vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het is de vraag of Nederland in de toekomst nog aan de Europese natuureisen kan voldoen, stelt het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

De nieuwe wet Natuurbescherming voegt de Natuurbeschermingswet, de Flora- en Faunawet en de Boswet samen. Hierdoor moet het voor burgers en ondernemers duidelijker en eenvoudiger worden wat de regels voor natuurbescherming zijn, stelt Bleker. Door de wet worden in totaal 945 soorten planten en dieren beschermd.

Versobering

De RvS vindt het samenvoegen van de huidige wetten een goed idee. Maar de nieuwe wet is ook een versobering. Zo worden bepaalde Europese natuurgebieden in Nederland niet langer beschermd. En de natuurbescherming is de afgelopen decennia niet zo effectief geweest dat de natuur in Nederland momenteel in een gunstige staat verkeert, stelt de raad.

'Ook als het beleid niet verandert, is een verdere achteruitgang moeilijk te voorkomen en is het de vraag of Nederland in de toekomst aan de internationale en Europese doelstellingen zal voldoen', luidt het oordeel van de RvS. Nederland riskeert een inbreukprocedure van de Europese Commissie als de Europese verplichtingen niet worden nageleefd. De Raad van State kwalificeert de wet daarom als 'kwetsbaar'.

Handhaving

De raad zet verder vraagtekens bij de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van het wetsvoorstel. 'De focus in het wetsvoorstel op het verminderen van regeldruk lijkt ten koste te kunnen gaan van de naleving en handhaving van de wettelijke voorschriften.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer