Nieuwe waterberging in Zijpe

Hoogheemraad Hollands Noorderkwartier heeft in gemeente Zijpe de nieuwe waterberging 'Brak' gerealiseerd. De waterberging is 4,5 hectare groot en biedt ruimte aan circa 20.000 kuub water.

De berging is nodig om in de toekomst bij extreme regenval tijdelijk water uit de Zijpe- en Hazepolder op te vangen.

Ontgraven

Het perceel is gedeeltelijk ontgraven, zodat het maaiveld tot circa 20 à 30 centimeter boven het grondwaterpeil komt te liggen. Alleen bij extreme regenval loopt het gebied tijdelijk onder water.

De waterberging treedt in werking zodra het waterpeil in de Zijpe- en Hazepolder boven -0.70 NAP komt (zomer) of boven -1.20 NAP (winter). Zodra het water in de polder weer gedaald is tot normaal peil, pompt een Bosmanmolen het water weer uit de waterberging.

Recreatie en natuu

Als het land niet onder water staat, vormt het gebied een goede leefomgeving voor weidevogels, kikkers en padden. Ook grazen er schapen op het weiland om het gebied op een natuurlijke manier te beheren. Het landelijk gebied is verder toegankelijk voor wandelaars.

Het project is een samenwerking tussen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeente Zijpe en Stichting Landschap Noord-Holland, in nauw overleg met kooiker Bessembinders. Het project wordt gesubsidieerd door provincie Noord-Holland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer