Zinktekort+in+derde+deel+van+wereldlandbouw
© Nieuwe Oogst / Jorg

Zinktekort in derde deel van wereldlandbouw

Een derde van het wereldlandbouwareaal kampt met een tekort aan zink en seleen. Dat concludeert Platform Landbouw, Innovatie en Samenleving in een rapport.

Het tekort aan zink beperkt de landbouwproductie en leidt tot gebrekziekten bij mens en vee. De komende decennia neemt deze schaarste naar verwachting wereldwijd toe.

Tekorten aan zink komen voor in landbouwbodems in Azië, Sub-Sahara Afrika en noordwestelijk Zuid-Amerika. Jaarlijks sterven naar schatting 800.000 mensen aan zinkgebrek, vooral in ontwikkelingslanden, ongeveer evenveel als aan malaria.

Groeiziekten

Door zinkgebrek kunnen groeiziekten en gebreken aan het immuunsysteem optreden. Tekorten in landbouwbodems kunnen worden aangevuld vanuit de mijnbouw, maar ook daar zijn er grenzen aan de beschikbaarheid.

Volgens Amerikaanse cijfers zouden de nu bekende zinkvoorraden bij het huidige gebruiksniveau genoeg zijn voor 21 jaar. De verwachting is dat de prijs stijgt.

Veevoer en kunstmest

Voor de landbouw betekent dit dat veevoer en kunstmest in de toekomst minder micronutriënten als zink en seleen bevatten. Het vee en de bodem moet daarom beter worden onderzocht om dit gehalte op peil te houden.

Voor de industriële toepassing van deze grondstoffen moet een alternatief worden gevonden.

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer