Provincie strijdt voor Beemster landschap

De locatie van een agrarische onderneming in de Beemster kan na bedrijfsbeëindiging niet zonder meer worden overgenomen door een agrarisch hulpbedrijf. Provincie Noord-Holland dwingt de gemeenteraad van Beemster om deze optie uit het bestemmingsplan te verwijderen.

Volgens de provincie is de functieverandering die de gemeente wil toestaan in strijd met de structuurvisie. Daarin staat dat het toevoegen van nieuwe stedelijke functies in het landelijke gebied niet is toegestaan. Volgens Gedeputeerde Staten (GS) moeten agrarische hulpbedrijven, zoals bijvoorbeeld toeleveranciers, op zoek gaan naar een locatie op een bedrijventerrein in de buurt.

Caravanstalling

Het bestemmingsplan biedt ook ruimte om lege kassen te gebruiken als caravanstalling. Ook daar zet de provincie een streep door. Het stallen van caravans is geen agrarische functie en kan herstructurering in het landelijk gebied en glastuinbouw in belangrijke mate hinderen, aldus GS.

Voor Beemster rest de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de Raad van State. Provinciewoordvoerder Raymond Fillet erkent dat er een zwaar middel is ingezet. 'We hebben over deze punten echter al een zienswijze ingediend. Daar is niks mee gedaan.'

Statement

Wethouder Han Hefting beaamt dat. 'De gemeenteraad geeft als politiek statement bewust niets met de zienswijzen gedaan.' Voor de wethouder is het logisch dat agrarische hulpbedrijven zich tussen de boerenbedrijven bevinden. 'Niemand zit hier te wachten op extra verkeer.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer