Rechter+verbiedt+afschot+damherten
© N. Koomen

Rechter verbiedt afschot damherten

Anders dan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland willen, mogen er geen damherten worden afgeschoten rond de Amsterdamse Waterleidingduinen en Zuid-Kennemerland.

Dat heeft de bestuursrechter in Haarlem vandaag beslist. Gedeputeerde Staten (GS) vonden het noodzakelijk om buiten het leefgebied een vergunning af te geven voor afschot. Dit om aanrijdingen in het verkeer en schade aan vooral bloemgewassen zo veel mogelijk te voorkomen.

Ontheffing

Faunabescherming heeft zich in een rechtszaak verweerd tegen de ontheffing van de provincie. En met succes, zo blijkt uit de uitspraak van de rechter.

Volgens de rechtbank in Haarlem heeft GS de toestemming niet goed gemotiveerd. Er zijn wel schademeldingen over een aantal jaren, maar de schade is onvoldoende gespecificeerd en een deel daarvan speelt zich af in Zuid-Holland. Ook de cijfers van het jaar 2012 zijn niet in het besluit genoemd.

Alternatieven

Ook heeft het provinciebestuur niet duidelijk weten te maken of alternatieven, zoals hoge rasters, voldoende effect hebben.

Daarnaast is het de rechter niet duidelijk welke oplossingen er zijn getroffen om landbouwschade te voorkomen. Pas als duidelijk is dat dergelijke maatregelen onvoldoende helpen, mag een zwaar middel als afschieten worden ingezet, aldus de rechter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer