Jonge+dierenarts+staat+naast+boer
© nieuwe oogst

Jonge dierenarts staat naast boer

Een nieuwe generatie dierenartsen treedt aan. Geholpen door de laatste technieken draaien ze snel, soepel en vakbekwaam hun visites.

De jonge dierenarts staat ze met zijn kennis allang niet meer 'boven' de boer, maar werkt er nauw mee samen. Dat blijkt uit een ochtend meelopen met 2 van hen in Zuidoost-Drenthe.

Reinard Everts (26) gaat naar Nieuwe Krim om een zieke koe te onderzoeken. Zijn collega Mariëlla Rijnders (29) verzorgt later die ochtend een periodieke bedrijfsbegeleiding in Dalen.

Voor Everts zijn dit soort visites de krenten uit de pap. 'Je kunt laten zien wat je kent, wat je expertise is. Als boerenzoon weet ik wel wat er op een bedrijf omgaat, hoe ze melken en wat de risico’s zijn bijvoorbeeld. Maar boeren kunnen last hebben van bedrijfsblindheid. Een dierenarts heeft dan als taak hen daar op te wijzen.'

Opbrekers

Die visie deelt Rijnders, die in Dalen een bedrijfscontrole uitvoert. In 3 kwartier werkt ze in vlot tempo de ruim 20 koeien af die Lowie Rougoor heeft klaargezet aan het voerhek, waaronder enkele 'opbrekers'.

Gewapend met een scanner controleert ze koeien op drachtigheid, tochtigheid en op eventuele ontstekingen in de baarmoeder.

Charmes

'Dit werk heeft zo zijn eigen charmes', merkt Rijnders op terwijl ze met haar arm tot aan haar oksel de endeldarm van de koe ingaat.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer