Planmatige aanpak voor diergezondheid

De diergezondheid in de veehouderij kan beter als een structurele en planmatige aanpak op de bedrijven wordt gevolgd. Dat vindt portefeuillehouder Diergezondheid Toon van Hoof van LTO Nederland.

Planmatige+aanpak+voor+diergezondheid
© Nieuwe Oogst

Van Hoof sprak gistermiddag in Wageningen tijdens het slotsymposium van project 'Zicht op gezonde dieren'. 'Als de veehouder, dierenarts en bedrijfsadviseur in een driehoek nauw met elkaar samenwerken volgens een afgesproken methodiek, zijn nog sprongen vooruit te maken.'

'Gezien de goede resultaten met dit project in de praktijk moeten we hier met volle kracht mee verder', gaf Van Hoof aan. Hij verwees naar het fors lagere gebruik van antibiotica in de veehouderij. Na een reductie van 23% in 2010 daalde het gebruik verder naar -32% in de eerste helft van 2011.

Gezondheids- en behandelplan

Een bij het bedrijf behorend gezondheidsplan en behandelplan vormen de basis voor niet alleen een betere diergezondheid. 'De voorlopers laten zien dat er nog volop kansen liggen. Het is ook voor de boer prettiger werken. Bovendien biedt deze aanpak economisch profijt en wordt ook de beeldvorming over de veehouderij er beter van', stelt de portefeuillehouder.

'Zicht op gezonde dieren' is een gezamenlijk project dat in 2009 is gestart. Deelnemers zijn: LTO Noord, ZLTO, LLTB, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en het ministerie van EL&I.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer