Kavelruil in Kromme Rijnstreek rond

2 fruittelers en 2 melkveehouders in Werkhoven en Leersum hebben 23 hectare boomgaard en bouwland geruild. Met deze ‘kavelruil Molenspoor-Leersum’ vergroten de agrariërs hun bedrijf. Ook is natuurontwikkeling mogelijk.

Percelen die in Langbroek en Leersum vrijkomen, worden ingezet voor versterking van 2 melkveebedrijven. Een ander perceel wordt toegevoegd aan Landgoed Leeuwenburgh in Langbroek.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden koopt ook een strook van dit BBL-perceel aan de Kromme Rijn. Het schap wil de oevers ontwikkelen voor de Kaderrichtlijn Water.

Afronding

Aanleiding voor de kavelruil is de afronding van de herinrichting Kromme Rijnstreek. Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) had nog 10 percelen in eigendom. In de landinrichtingscommissie is vervolgens afgesproken om de percelen in te zetten voor landbouwstructuurversterking en natuur.

De gebiedscommissie Kromme Rijnstreek en Langbroek heeft daartoe een inventarisatie voor kopers gehouden. Kavelruilcoördinator Cornelis van Diest heeft vervolgens de kavelruil uitgewerkt.

BBL-grond

Ondanks de perikelen tussen de provincies en het ministerie van EL&I over de verkoop van BBL-grond heeft provincie Utrecht toch goedkeuring gegeven. Het proces om de BBL-grond in te zetten, loopt immers al geruime tijd. Toch wil de provincie dit afronden.

Van Diest verwacht in september nog 2 transacties en later in 2012 nog 2 of 3 kavelruilen af te ronden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer