Veearts vrijgesproken van subsidiefraude

De 56-jarige veearts Jan G. uit Diever is gisteren door de rechtbank in Assen vrijgesproken van valsheid in geschrifte. De officier van justitie eiste 2 weken geleden 9 maanden cel en een boete van € 75.000.

De arts had in de ogen van de aanklager onterecht subsidiegeld opgestreken door te sjoemelen met declaraties. Dat geld was bedoeld voor vaccinaties tegen blauwtong onder schapen en runderen.

De rechtbank vindt dat niet is bewezen dat G. meer vaccinaties declareerde dan hij in werkelijkheid gaf. Het was heel goed mogelijk dat de arts door zijn manier van vaccineren zuinig omsprong met het vaccinatiemiddel.

Kilometeradministratie

Dat de arts zijn kilometeradministratie niet op orde zou hebben, vond de rechtbank niet voldoende onderbouwd. De arts gebruikte onder meer zijn privéauto voor ritten naar plaatsen waar hij moest vaccineren en deze ritten kwamen niet in de boeken voor.

De bloedcontroles van schapen, geiten en runderen, die onder handen van G. waren geweest, konden volgens de rechtbank eveneens niet worden gebruikt als bewijsmateriaal. Niet altijd zijn de afweerstoffen uit het vaccin in het bloed zichtbaar.

Ontnemingsvordering

Het Openbaar Ministerie vorderde behalve de straffen (cel en boete) ook ruim € 84.000 die hij onterecht zou hebben 'verdiend'. Omdat de rechtbank de man heeft vrijgesproken, wees ze deze ontnemingsvordering af.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer