Meer dan kwart bevolking had hepatitis E

Ruim een kwart van de Nederlanders was ooit geïnfecteerd met hepatitis E. De meesten daarvan hebben nooit landen bezocht waar het virus rondwaart. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

De virusstam komt overeen met die bij Nederlandse varkens is aangetroffen. Dit blijkt uit onderzoek door Sanquin Bloedvoorziening onder duizenden bloeddonoren.

Volgens Hans Zaaijer, hoogleraar bloedoverdraagbare infecties aan het Amsterdamse AMC, moet nader onderzoek uitwijzen of hepatitis E van varkens op mensen wordt overgedragen. Een paar jaar geleden bleek uit een inventarisatie van het RIVM dat op ruim de helft van de varkensbedrijven het hepatitis E-virus in de mest zit.

Een infectie met het varkenstype is bij gezonde mensen niet gevaarlijk. Wel zijn ernstige leverproblemen mogelijk. Meestal overwint het immuunsysteem de infectie, waarna antistoffen achterblijven. Die antistoffen zijn bij 27 procent van de bloeddonoren aangetroffen.

Het grootste risico lopen mensen met een zwakke afweer, zoals kankerpatiënten die een chemokuur ondergaan of patiënten die een donororgaan krijgen. Hun immuunsysteem heeft moeite het virus weg te werken.

Infectiebron

Mensen zouden dat kunnen oplopen via besmet vlees of via met vervuild water besproeide gewassen. Mogelijk zijn de varkens de dupe van nog een andere infectiebron. In Amerika is het virus bij ratten aangetroffen.

Hepatitis E komt veel voor in landen met een slechte hygiëne. Het onderzoek werd opgezet nadat artsen hepatitis E ontdekten bij patiënten die nooit een verre reis maakten. Jaarlijks raakt zo'n 3 procent van de bevolking geïnfecteerd.

Bron: De Volkskrant

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer