Blijvende mist rond snijmaïsanalyses

Zetmeelwaarden in snijmaïs lieten vorig jaar een opvallende verhoging zien en ook verschillen tussen tussen laboratoria. Waar de fout ligt en hoe het probleem moet worden verholpen, is niet duidelijk.

Eind 2011 wordt bekend dat de zetmeelwaardes van de Aanbevelende Rassenlijst opvallend veel hoger liggen dan in de praktijk. De analyse voor de rassenlijst wordt uitgevoerd door Agrarisch Laboratorium Noord Nederland (ALNN).

Enige verschil met jaren daarvoor is dat het laboratorium voor de waardebepaling overstapte van de Ewers-methode op de amylase-amyloglucosidase-methode (AM-methode). Dat gebeurde mede op verzoek van Productschap Diervoerders omdat andere laboratoria die bepaling al langer gebruikten.

De analyseresultaten van ALNN verschilden met die van concurrent BLGG AgroXpertus. Onduidelijkheid over de oorzaak en onrust in het veld waren het gevolg.

Plantum

De maïsrasveredelaars, verzameld in brancheorganisatie Plantum, en directeur Jan Swart van ALNN wisten het zeker: dit moest worden uitgezocht, want komend seizoen mag er niet weer ruis op de lijn ontstaan over de analyseresultaten.

Volgens Jan Swart wijst alles er op dat zijn laboratorium goed en zuiver heeft gewerkt. 'Als deze situatie onze naam aantast, dan is dat absoluut onterecht.'

Vergelijkend onderzoek

Swart wil een vergelijkend onderzoek met dezelfde monsters tussen de verschillende laboratoria om de onduidelijkheid weg. 'Op dat voorstel gaan de veredelaars echter niet in. Zij willen het niet verder uitzoeken en tonen daarmee geen ruggengraat.'

Voorzitter Erik van Rijswijk van de technische commissie van Plantum rond snijmaïsteelt bevestigt dat: 'Als je dat kleinschalig doet, is het wellicht niet duur, maar ook te weinigzeggend. Wat als er dan verschillen worden gevonden? Dan weten we nog niet waar het probleem zit.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in het Vakkatern Veehouderij van Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer