Nederland+uit+recessie
© Nieuwe Oogst

Nederland uit recessie

Nederland is uit de recessie. De economie groeide in het eerste kwartaal 0,3%, waar in voorlopige berekening werd uitgegaan van een krimp van 0,2%, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het economisch beeld is daarmee positiever dan de eerste raming schetst. De overheid gaf meer geld uit en de krimp van de consumptieve bestedingen door huishoudens was kleiner dan eerder gedacht, weet het CBS.

Investeringen en wederuitvoer

De investeringen en wederuitvoer zijn echter naar beneden bijgesteld. Aan de productiekant is de toegevoegde waarde van de groot- en detailhandel, de informatie- en communicatiesector, de landbouw, de zorg en de bouw op basis van de nu beschikbare informatie naar boven aangepast.

In het eerste kwartaal van 2012 waren er 26.000 banen van werknemers minder dan in hetzelfde kwartaal van 2011. Dat is een daling van 0,3%. Na correctie voor seizoeninvloeden is het aantal banen 31.000 lager dan in het vierde kwartaal van 2011.

Lonen

De lonen per arbeidsjaar waren in het eerste kwartaal van 2012 0,6% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze stijging ligt ruim onder de cao-loonstijging van 1,3%, geeft het www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-800-pb.htmCBS aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  13° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  14° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  7° / 3°
  30 %
Meer weer