'Beter als er rust ontstaat rond Q-koorts'

Het zou beter zijn wanneer er eindelijk rust ontstaat rond de Q-koorts. Dat concludeert Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in het vandaag verschenen rapport 'Het spijt mij; over Q-koorts en de menselijke maat'.

Juridische procedures over wie aansprakelijk is, blijken mensen zeer zwaar te belasten. Zeker wanneer die lang duren en een heel ongewisse uitkomst hebben. De overheid zou zich dat moeten aantrekken, maar die komt alleen met een zakelijk weerwoord, aldus Brenninkmeijer.

Privacy

De overheid stelde ten tijde van de epidemie dat ze de privacy van geitenhouders zou schenden als ze informatie over de Q-koorts zou geven aan omwonenden. Oud-ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV) hebben hiermee een verkeerde afweging gemaakt, zegt Brenninkmeijer.

Onwaarschijnlijk

'Bij volksgezondheidsvragen, zoals bij de Q-koorts, lijkt het toch wel heel onwaarschijnlijk dat de rechter zou oordelen dat vanwege de privacy van geitenhouders geen informatie gegeven mag worden. Bovendien hebben de bewindspersonen deze vragen niet juridisch laten toetsen, maar zijn zij uitgegaan van aannames', schrijft hij in zijn www.nationaleombudsman-nieuws.nl/sites/default/files/rapport_2012-100_over_q-koorts_en_de_menselijke_maat_0.pdfrapport.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer