Boer Schildmeer: aantal ganzen verdubbeld

Groningse akkerbouwers in het ganzengedooggebied bij het Schildmeer lijden steeds meer schade door overzomerende ganzen. 'Dit kan zo niet meer. De overheid moet er nu echt iets aan doen.'

Boer+Schildmeer%3A+aantal+ganzen+verdubbeld
© Nieuwe Oogst

Waren er volgens de jagers in 2010 nog 300 ganzen, vorig jaar was dat aantal gestegen tot 750. 'Ze komen uit het aangrenzende natuurgebied Tetjehorn. Zodra ze de zaaimachine zien, zijn de ganzen er ook', zegt akkerbouwer Bernard Jan Nienhuis in Overschild.

Extra zaaien

Vorige week kwam het Faunafonds langs om de schade te taxeren. Volgens Nienhuis heeft 40 van zijn 78 hectare te kampen met ganzenvraat. 'Ik schat dat ik 20% van mijn opbrengst kwijt ben. Bovendien moeten we 25 tot 30 kilo extra zaaien, want ze zoeken iedere korrel op.'

Hij krijgt verschillende vergoedingen, maar deze dekken volgens Nienhuis niet de volledige schade. 'Ik leg er ieder jaar € 8000 tot 10.000 op toe. Ik ben er niet op uit om er iets aan te verdienen, ik wil gewoon een eerlijke uitkering.'

Plaag

LTO Noord Groningen-voorzitter Hilbrand Sinnema erkent het probleem. 'Bij herhaling hameren we bij instanties als provincie dat de ganzenproblematiek een plaag begint te worden. De overheid pakt het onvoldoende op.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer