Bodem Groene Hart bevat veel metaal

Bijna nergens in Nederland herbergt de bodem zulke hoge concentraties metalen als die van het Groene Hart. Dat blijkt uit de Geochemische bodematlas van Nederland, deze week uitgegeven door het RIVM.

Het naslagwerk over de toestand van de Nederlandse bodem brengt vindplaatsen en concentraties van 46 chemische elementen in beeld, waaronder uranium, fosfor, zink, cadmium en lood. Er liggen bodemmonsters van 350 locaties aan ten grondslag.

De gebruikte bodemmonsters tonen ook de bijdrage van de mens aan bodemvervuiling aan. Volgens Job Spijker van het RIVM kwamen maatregelen als de invoering van loodvrije benzine en terugdringing van zware metalen in kunststof net op tijd.

Veilig

Verreweg het grootste deel van de bodem is schoon genoeg om veilig voedsel te telen, stellen de auteurs. Toch zijn er regionaal situaties waar het nodig kan zijn om de invloed van de bodemkwaliteit op de gewaskwaliteit te berekenen.

De data in de atlas zijn mede geschikt om het risico van grondgebruik in een vervuild gebied als de Hollandse veenweiden beter te beoordelen. De atlas is te bekijken via www.geochemischebodematlas.nlde volgende internetlink.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer