Verzilting stroomgebied Kapuas onderzocht

Een Nederlands-Indonesisch samenwerkingsproject moet de schade door verdroging van veenbossen en wetlands verminderen. Maar ook overstroming en verzilting in de benedenstroomse laaglanden van de Kapuas op Borneo tegengaan.

De Kapuas is het grootste Indonesische riviersysteem en met zijn 1143 kilometer de langste eilandrivier ter wereld. De rivier kenmerkt zich door een netwerk van waterwegen en hydrologische verbindingen met omringende veenmoerassen en wetlands.

'Dat maakt het tot een bij uitstek interessant wetenschappelijk studiegebied', zegt Ton Hoitink van Wageningen UR. 'We weten nog relatief weinig van tropische rivieren. Die vertonen een heel ander meandergedrag dan de rivieren die we kennen in de gematigde zone.'

Palmolieplantages

Behalve een wetenschappelijke motivatie heeft het project ook een maatschappelijke relevantie. In het gebied worden veel palmolieplantages aangelegd, met een toenemende verhuizing van mensen naar het stroomgebied van de Kapuas als gevolg.

De planning van olieplantages en andere landbouwkundige activiteiten in relatie tot een duurzame waterbeschikbaarheid komt eveneens aan bod. 'Onze modellen kunnen behulpzaam zijn bij landgebruiksplanning, aanleg van cultuurtechnische werken en waterwinning.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer