Influenza bij paarden in Frankrijk

In Frankrijk zijn paarden ziek geworden door Influenza. Enkele zieke paarden zouden contact hebben gehad met internationale wedstrijdpaarden. De Sectorraad Paarden adviseert om alert te zijn.

Influenza is een griepvirus dat onbeschermde paarden ernstig ziek kan maken. Goede vaccinatie met het juiste vaccin geeft voldoende bescherming. In Nederland kennen we al jaren een vaccinatiebeleid dat tot nu toe succesvol is gebleken.

Momenteel wordt onderzocht of het in Nederland gebruikte vaccin voldoende bescherming geeft tegen het type Influenza-virus dat in Frankrijk paarden ziek gemaakt heeft. In afwachting van de resultaten is het verstandig paarden die internationaal reizen extra intensief te controleren.

Symptomen

De Sectorraad Paarden adviseert om de instructies en voorzorgsmaatregelen die de FEI bekend heeft gemaakt op te volgen. Hoewel het risico van een mogelijke Influenza-besmetting nog steeds laag is, is het advies om attent te zijn op mogelijke symptomen van deze ziekte.

Een paard dat besmet is met Influenza kan de volgende symptomen hebben: koorts, droge hoest gevolgd door neusuitvloeiing, sloomheid, verminderde eetlust, spierpijn en slapte. Bij een verdenking van Influenza wordt geadviseerd de dierenarts te raadplegen en het betreffende paard te isoleren.

Bekijk meer over: